Bliksum Versteyne - Kattenkartonkunstenaar

Bliksum maakt de blits met expositie van eigen werk uit eigen keuken in eigen toko.


Na twaalfeneenhalf jaar het werk van zijn mens te hebben vertegenwoordigd in zijn ateliergalerie de kat z'n viool heeft ateliergaleriekater Bliksum ontdekt dat hij zelf ook indrukwekkende kunstwerken kan maken. "Geen kunst aan eigenlijk", was aanvankelijk zijn commentaar op zijn eigen werk. Maar dat niet iedere kat dit in zich heeft begon vorig jaar bij hem te dagen toen kater Tommes binnen een uur maar 1 toepassing voor karton kon verzinnen. "Als het een doos is kun je er vaak lekker in zitten", zei Tommes.In Majesteit 80 van december 2011 verscheen dit bericht:
Kater Bliksum is naar eigen zeggen "autodikat"; "dat wil zeggen dat ik het me eige heb geleerd, dat kunstwerken". Zijn werk "Oud & Nieuw" maakte hij toevalligerwijs in de nacht van 31 december 2010 op 1 januari 2011. "Het was een rusteloze nacht met veel gedonder," vertelt hij. "Van slapen of genoeglijk rustig zitten soezen was derhalve geen sprake... wat moest ik doen?
Ineens sloeg het met een flits als een bom bij me in dat ik in plaats van alleen tn etalagetafereel ateliergaleriekater zelf ook een kunstemaker ben. Zodoende heb ik toen de onrust van die nacht uit het karton geslingerd met dit werk als resultaat."
Sedertdien verdiept kater Bliksum zich vrijwel dagelijks in karton waarin hij steeds nieuwe lagen ontdekt in zijn werk. Hij hoopt volgend jaar te kunnen exposeren.


In maart 2012 was het dan zover en exposeerde Bliksum in de kat z'n viool. De expositie duurde een poosje maar op een gegeven moment was alles weg: 'Als het verkocht wordt is het weg', lichtte Bliksum toe 'maar ik heb er wel aardigheid in nog meer te maken. Het gaat zo vanzelf, er is geen kunst aan'. Van het werk van kattenkartonkunstenaar Bliksum zijn enkele dubbele kaarten met envelop gemaakt. Deze zijn in de kat z'n viool te koop voor € 1,95. 'Dat is een stuk betaalbaarder dan een origineel' fluistert Tommes 'en ook makkelijker ergens op te bergen'.Oefening in krabkunst

Voordat Bliksum in karton begon heeft hij zich jarenlang geschoold in de krabkunst. Zijn fijnzinnige aanpak is te danken aan jarenlange nageloefeningen. Dag in dag uit. Hiernaast ziet u Bliksum bij zijn favoriete krabpaal.


Bliksum ook anderszins cultureel bezig

Naast zijn beeldend werk houdt Bliksum zich ook anderszins cultureel bezig, hoewel met minder verve dan met zijn kartonkunst. Zo nu en dan waagt hij eens een dansje. Hiernaast ziet u hoe buurkater Joop Bliksum de nieuwste danspasjes voordoet.


Visies van kat en mens:

De portretten die Bliksum en Anne van elkaar maakten...Inmiddels is Bliksum 17 maar nog altijd geinteresseerd in de wereld om hem heen en in zichzelf. Wanneer er zich een interessant stuk karton voordoet krult hij zijn nageltjes, kijkt het stuk aan en zet gedreven zijn poot. Werk van meester Bliksum is sporadisch te koop.

Artikelen:

Majesteit voorjaar 2012
Majesteit Sneeuwpoes
Majesteit Bliksum intervieuw karton
Open Ateliers van 2012